Programma DO 20/4

Schrijf je in

Openingsdebat

19u30 - Deuren open

20u - Start debat

In tijden van crisis en verandering verschijnt onrust steevast op het toneel. Complottheorieën, corruptie, polarisering, fake news?! Het vertrouwen in de klassieke instellingen, de media en de politiek neemt een duik in het diepe.

Maar evenzeer is verandering ook een opportuniteit om de geijkte kanalen, zoals de klassieke media en ngo's, eens kritisch te bekijken. Gaan we op zoek naar andere kanalen om onze honger naar activisme te stillen? Of moeten de instellingen simpelweg van binnenuit veranderen? En ons uitgedoofde vertrouwen, hoe wakkeren we dat terug aan? Uit welke bronnen willen we onze informatie dan halen?

Deze vragen en meer stellen we aan onze straffe panelleden:

Ben Eersels is coördinator van G1000, het Belgische platform voor democratische vernieuwing. Hij werkt rond verschillende projecten om burgers te betrekken bij de politiek, op alle beleidsniveaus. Voordien werkte hij als participatie-expert bij de Christelijke mutualiteiten en de Wakkere Burger, en doctoreerde hij aan de KU Leuven over burgerparticipatie in middeleeuwse steden.


Lotus Li studeert Social Sciences aan de VUB. Als verkozen adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad heeft ze het driejarig mandaat om de stem van jongeren in Vlaanderen en Brussel naar beleidsmakers te brengen. In 2022 richtte ze Untold Asian Stories op, een organisatie, community en platform voor Belgen met Aziatische roots. Klimaatverandering - de dringende, globale crisis die al deze thema’s verbindt - wordt hierin te vaak vergeten. Daarom zet Lotus zich in voor de werkgroep klimaat bij de Vlaamse Jeugdraad, is ze als Oxfam-ambassadeur naar de COP26 gegaan en voert ze hiervoor zoveel mogelijk actie. 


Ruben Mersch studeerde filosofie en biologie aan de Universiteit Gent. Door een speling van het lot belandde hij na zijn studies in de farma-industrie. Daarna besloot hij schrijver te worden en publiceerde hij drie boeken over de valkuilen van het menselijk denken. Hij was columnist bij De Standaard en is nu correspondent bij De Correspondent.


Moderatie door Jozefien Daelemans. Jozefien werkt als coördinator Talentontwikkeling voor deBuren, een Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat. Ze is voormalig hoofdredacteur van Charlie Magazine, schreef columns voor De Standaard, Radio1 en De Morgen, en co-hostte samen met Dalilla Hermans de podcast Keihard.